ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
-Αλλαγή στη διάθεση, Θλίψη, Απογοήτευση, Απελπισία
-Διαταραχές Ύπνου, Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία - ανορεξία)
-Πονοκέφαλος, Ναυτία, Σωματικοί πόνοι, Εκνευρισμός
-Δυσκολία συγκέντρωσης, Διόγκωση Προβλημάτων, Ενοχές, Μοναξιά
Τέτοιες ψυχικές μεταπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να έχουμε βιώσει όλοι μας. Εάν διαρκούν δύο εβδομάδες ή περισσότερο επιβάλλεται η επίσκεψη σε ειδικό, ούτως ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια συμπτώματα και αυτό οφείλεται στη Μοναδικότητα των εμπειριών του καθένα και της μοναδικής του γονιδιακής κληρονομιάς.
Κυρίαρχο εργαλείο καταπολέμησης της κατάθλιψης είναι η Αφήγηση της προσωπικής μας ιστορίας, μέσα από την οποία θα αναδυθούν οι λόγοι που μας οδήγησαν στο να βιώνουμε τον πόνο που επιφέρει η Κατάθλιψη. Συνήθως ανακαλύπτουμε να υποβόσκουν της Κατάθλιψης έντονα Ασυνείδητα Ενοχικά συναισθήματα. Ως γνωστόν ο ένοχος αξίζει να τιμωρηθεί, οπότε είναι λογικό εκείνος που αισθάνεται σε βαθύ εσωτερικό ψυχικό επίπεδο ότι «φταίει», να καταδικάζει τον εαυτό του στη δυστυχία και σε μόνιμο ψυχικό πόνο.
Συχνά συνοδεύεται από ανεξέλεγκτο Άγχος, ανάγκη να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας και βλέπουμε παντού κινδύνους. Με την πάροδο του χρόνου κλείνουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση Ψυχικής Ατροφίας με τροπαιοφόρο οδηγό μας το Φόβο.
Όπως σε κάθε ψυχική διαταραχή έτσι κι εδώ η επεξεργασία των αιτιών που οδηγούν το άτομο στην κατάθλιψη γίνεται μέσα στο ασφαλές πλαίσιο των συνεδριών όπου κυριαρχεί η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια. Κάποιες φορές κρίνεται αναγκαίο να γίνει συνδυαστική προσέγγιση φαρμακευτικής αγωγής και συνεδριών με την ψυχολόγο.